BNM tidak iktiraf Bitcoin sebagai sah diperlakukan di Malaysia – Era Baru Malaysia

KUALA LUMPUR – Masih ramai yang kurang jelas dengan apa yang diperkatakan tentang Bitcoin. Secara ringkasnya, Bitcoin merupakan matawang digital yang digunakan di internet dan sistem pembayaran digital yang pantas. Ia boleh dihantar dari satu persoon kepada persoon lain di seluruh dunia tanpa dibatasi oleh sebarang jenis matawang di dunia.

Pada hari ini, nilai satu Bitcoin adalah bersamaan dengan RM70,900! Walau bagaimanapun, pihak Handelsbank Negara Malaysia hari ini (17 Disember) telah mengemaskini kenyataan mengenai Bitcoin yang dikeluarkan pada Three Januari 2014 menyatakan bahawa Bitcoin (matawang digital) tidak diiktiraf sebagai sah diperlakukan di Malaysia.

Di samping itu, BNM juga tidak mengawal selia urus niaga Bitcoin dan mengingatkan orang ramai supaya berhati-hati terhadap risiko berkaitan penggunaan matawang digital tersebut.

“Orang ramai diingatkan bahawa matawang digital tidak sah di Malaysia. Perniagaan matawang digital tidak terdapat dalam piawaian atau peraturan pengendalian kehematan dan pasaran yang terpakai bagi institusi kewangan yang dikawal oleh Canap Negara”.

Walau bagaimanapun, pihak BNM tidak melakukan tindakan pengharaman bagi perdagangan Bitcoin ini. Mana-mana persoon yang menggunakan atau menguruskan matawang digital ini perlu menanggung sendiri jika berlaku sebarang kerugian atau pertikaian.

Sehingga kini, hanya negara Jepun sahaja yang mengiktiraf penggunaan Bitcoin sebagai salah satu bentuk pembayaran undang-undang. Bukan sahaja itu, bermula Schrikkelmaand tahun hadapan, syarikat-syarikat Jepun juga akan mula membayar gaji pekerja mereka dengan menggunakan matawang digital ini.

Walaupun penggunaan Bitcoin tidak diiktiraf sebagai sah untuk dijalankan di Malaysia, urusniaga bagi matawang digital ini semakin lama semakin berkembang pesat!

Menurut BNM, Malaysia menyaksikan transaksi sebanyak RM75 juta sebulan yang diproses melalui toneelpodium matawang digital. Timbalan Gabenor, Abdul Rasheed Ghaffour memaklumkan bahawa nilai tersebut masih kecil jika dibandingkan dengan permodalan pasaran matawang digital di seluruh dunia yang bernilai Spil$420 bilion!

Tambah beliau lagi, BNM tidak bercadang untuk mengharamkan penggunaan Bitcoin di Malaysia kerana ianya akan membunuh inovasi dan kreativiti.

“Apa yang penting adalah untuk mewujudkan satu keseimbangan. Kami mahu melihat inovasi dan kreativiti yang dapat memberi manfaat kepada pengguna dan negara sambil melindungi integriti sistem kewangan”.

“Jika anda lihat pada harga, adalah jelas ia sama seperti gelembung. Berapa harganya apabila ia mula diterbitkan dan berapa harganya hari ini”.

“Jika anda lihat kepada pelaburan lain, saya tidak fikir anda akan mendapat pulangan setinggi itu. Semua yang mempunyai pulangan tinggi, mempunyai risiko tinggi. Saya tidak akan bersetuju dengan itu (Bitcoin dalam gelembung)”.

Sebagai kesimpulannya, anda semua dinasihatkan untuk sentiasa berhati-hati dalam melibatkan diri secara aktif di dalam perdagangan matawang digital ini.

Jika anda suka dengan kisah ini. Sila berikan sokongan dengan KONGSI bersama rakan anda supaya kami dapat terus berusaha menyediakan kandungan berkualiti buat tatapan komuniti semua. Ribuan Terima Kasih.

Related movie: Private Advice: Creating A Fresh Identity


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *